torsdag 21 juli 2011

4 Moms


Momsen (MervärdesOMsättningsSkatt) är en indirekt skatt som tas ut vid produktion, försäljning och konsumtion av varor och vissa tjänster och tas ut i samtliga produktions- och distributionsled.

Vissa saker/tjänster är momsbefriade och till på köpet finns det i Sverige just nu tre olika momssatser: 25 %, 12 % och 6 %. Jag går inte in på vad som har vilken moms och vad som är momsbefriat eftersom det ändras lite då och då. Istället hänvisar jag till Skatteverket för den som vill ha den senaste informationen.

Det är lite olika regler för när moms skall redovisas, och små företag med en omsättning på högst 3 miljoner kr om året, kan välja att redovisa en gång om året. Det tycker jag låter vanskligt. Ett gott råd jag fick av en företagare var att alltid tillse att man har pengar till momsen i företaget - han visste folk som hade plockat ut så mycket ur företaget så när momsen skulle in fanns inte de pengarna i företaget längre. Personligen skulle jag nog välja att momsredovisa per månad för att hålla pengaflödet i ett gripbart flöde.

Inte nog med att man skall momsredovisa hur momsen har blivit skall man även skattedeklarera i förhand om hur mycket moms man förväntas betala. Normalt skall både skattedeklaration och momsredovisning äga rum den 12:e varje månad. Momsredovisningen är två månader fördröjd, så momsen för januari skall således redovisas i mars.

En sak med moms som jag tänkte ta upp nu är att det kan vara förvirrande med momssatserna eftersom vi rent förenklat använder det matematiska begreppet bråk när man dryftar moms, iaf när det kommer till 25%-momsen. När man lägger på moms lägger man på 25 % men när man skall se vad ett pris blir utan moms skall man plötsligt dra av bara 20 %. Jag skall försöka bringa klarhet i hur det fungerar i med en enkel tumregel i ett handgripligt exempel (Haha).


Tittar man på sin egen hand och negligerar tummen så har man fyra fingrar rakt upp. Helheten eller totalsumman av de fyra fingrarna hopräknade tillsammans är 100 %, men varför sig står de för en fjärdedel (25 %) var. Ponera nu att vi har en vara som vi vill sälja i vårt företag och att vi tänkte att den skall kosta 100 kr för att täcka våra omkostnader och ge en aning vinst. Att vi just satt priset till 100 kr beror på att det då stämmer så praktiskt överens med procentsatserna. Vi tar strax exempel med andra summor. För att staten skall få sin bit måste vi lägga på momsen innan vi skriver en prislapp som visar kunden vad han eller hon skall betala för varan.

På handen ser vi nu priset uppdelat i fyra delar - värda en fjärdedel (25 %) var, av hela summan 100 kr. Varje finger (som var och en symboliserar en fjärdedel av priset) har då fått värdet 25 kr. För att få på momsen skall vi således lägga till ett femte finger med samma värde. Tummen, som är skuggad på bilden ovan, symboliserar denna tillagda värdeökning - och skall vara lika mycket värt som övriga fingrar, dvs en fjärdedel (25 %) läggs på. Fyra fingrar blir fem. Ett uppsatt pris utan moms har blivit ett pris med moms. De fyra fingrarna symboliserar 4 x 25 kr = 100 kr. 100 + 25 = 125 kr inklusive moms. De fem fingrarna symboliserar tillsammans ett värde på 125 kr.


Häng kvar vid meningen "Fyra fingrar blir fem". Däri ligger nämligen nyckeln till förståelsen kring problematiken om exklusive och inklusive 25 % moms. Vi har nu plötsligt inte längre ett pris som är fyra fjärdedelar, utan istället fem femtedelar. Vi delar våra 100 % i fem delar nu istället för fyra.

I vårt fingerexempel är varje finger fortfarande värda 25 kr var, så hela handen är nu värd 125 kr. När vi nu delat upp i fem femtedelar så symboliserar varje finger 20 % var av priset. 5 x 20 % = 100 %. Likadant kan vi säga att varje finger är värt 25 kr: 5 x 25 kr = 125 kr.

Vi provar ett annat värde: Vi säger att vi sitter med ett pris inklusive moms som är 5 kr. Då delar vi priset i fem delar så varje finger blir värda lika mycket. 5 kr delat i 5 delar = 1 kr var. Vi kan även säga att vi tar helheten (100%) och delar i fem lika stora delar: 100% / 5 = 20 % per finger, men samtidigt 1 kr var. Slutsatsen är att momsen är 1 kr och resten är varans värde: 5 - 1 = 4 kr. Det är då priset utan moms. Eller utan tumme om man så vill.

Vänder vi nu på detta resonemang och åter tittar på den övre handbilden igen så vet vi att varje att priset exklusive moms är 4 kr, 1 kr (en fjärdedel, 25 %) per finger och om man skall lägga moms på detta får man addera ett finger (lika mycket värt som de andra - en fjärdedel, 25 %) och lägga till priset. 4 + 1 = 5 kr. Det är priset med tumme. Eller moms om man så vill.


På denna bild (Klickar man på den blir den större) hoppas jag bringa klarhet genom att lägga in de absoluta värdena (uttryckt i kronor) istället för de relativa procentsiffrorna som är i de två bilderna ovan. De svarta siffrorna är från det sista exemplet och de röda är från det första.

När fyra fingrar är tillsammans är de värda 25 % (en fjärdedel) var, och när fem fingrar är tillsammans är de värda 20 % (en femtedel) var. Momsen är enligt denna tumregel den tumme som skall räknas bort eller med beroende på om vi skall ta bort eller lägga till momsen. Eller tummen.

Använd din egen hand, de fyra fingrarna symboliserar ett pris exklusive moms, och när man lägger till tummen och får fem fingrar symboliserar de ett pris inklusive moms.

Nu passar momssatsen 25 % väldigt bra eftersom det med denna tumregel blir någorlunda enkelt att huvudräkna fram momsen, men när det kommer till momssatserna 12 respektive 6 % blir det värre. Någon form av räkneverktyg kan då behöva användas.

Skattesatsen 12 % motsvaras av procentsatsen 10.71 % när momsen skall räknas bort.

Skattesatsen 6 % motsvaras av procentsatsen 5.66 % när momsen skall räknas bort.

Hoppas det här hjälper momsförståelsen något iallafall.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar