tisdag 12 juli 2011

1 Lägga in företag och påbörja bokföringen


Starta GnuCash. Assistenten bör dra igång (den är på engelska här, men allt annat i GnuCash är på svenska). Assistenten skall vi dock inte nyttja, klicka avbryt - vi vill inte skapa några konton utifrån mallar.


Ett tomt blad än så länge. Inga konton och inga företag i sikte. Under Arkiv -> Egenskaper finns det en flik som heter Företag. Där matar man in informationen om ens företag. Det är data som sedan kommer på de fakturor och annat som GnuCash kan producera.


Det mesta är fiktivt, som utlovat, utom mitt namn. Nu saknas bara en sak innan vi kan börja lägga in toppkonton. Under Visa -> Ny kontosida öppnar vi upp grunden för bokföringen.

Nu noterar jag att titeln på mitt blad är "Unsaved book" - bäst att spara. Under Arkiv -> Spara som hittar vi var vi sparar vår bokföring. När man kör bokföring på riktigt och inte vill förlora något kan det vara en bra idé att spara på både hårddisken och en usb-sticka om man har möjlighet. Eller i molnet. Eller alla tre. Man vet aldrig när en hårddisk ger upp, eller när en usb-sticka förkommer.


Så. Snart dags att låta siffrorna äntra detta experiment. För de läsare som har ingen eller bara lite koll på bokföring eller de som vill friska upp minnet finns ett par PDF:er på nätet som iaf bringat mig nyttig info.

Först har vi "Lär dig bokföring på 20 minuter" från Unicell som gör sina egna bokföringsprogram. Den är en lättfattlig introduktion med enkla exempel. Där gås även de olika kontoslagen igenom, som vi skall fördjupa oss i och lägga upp i nästa inlägg.

Sedan kan vi förlita oss på Bokföringsnämndens lite tyngre "Att föra bok" - för stunden räcker det med att skumma kapitel 1-6. (Rädes icke, det är korta kapitel!)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar